Dakwah vs Couple,,,??? Dakwah melalui Couple,,,??? Dakwah sambil Couple,,,,???

Dakwah vs Couple,,,???
Dakwah melalui Couple,,,???
Dakwah sambil Couple,,,,???

Assalamaulaikumwarahmatullahiwabarakatuh,,,,,,Alhamdulillah pertama dan selamanya n tiada akhirnya bersamalah kita bersyukur kehadrat Ilahi kerana masih lagi diberi peluang untuk menghirup udara segar pada hari ini,,,,seterusnya bersamalah jua kita mengucapkan salam keatas junjungan besar nabi Muhammad (saw) kerana Baginda lah yang membolehkan Islam yang kita anuti ini berkembang hingga 2/3 dunia,,,,
Lagi ana ingin mengucapkan  ribuan terima kasih kerana sudi melawat blog ana ini yang mengandungi maklumat yang tak seberapa ini,,,,namun sebarang maklumat mengenai Islam remaja masa kini perlu diteruskanb untuk kebaikan bersama,,,,,
Jadi mungkin topic yang ana ingin bawakan ini akan menimbulkan pelbagai persepsi dari pelbagai pihak samada lelaki atau perempuan,,,,,=) namun apa yang ana ingin sentuh ini merupakan pengalaman ana sendiri dan juga hasil daripada perkongsian beberapa rakan yang saya jadikan kawan bagi mengupas isu ini,,,,DAKWAH DAN COUPLE,,,,=)

TOPIK 1 DAKWAH vs COUPLE

                Mengenai topic ini,,,pernyataan secara jelas mengatakan bahawa dakwah tidak boleh dicampuri dengan fenomena couple,,,mungkin ada yang mengatakan mereka couple kerana pasangan mereka merupakan pencetus aspirasi kepada kegiatan dakwah mereka,,,, ini merupakan salah satu dari pernyataan yang dikeluarkan oleh salah seorang sahabat dan ana akui dia mempunyai ilmu agama yang cukup tinggi dan menganggotai sebuaha badan dakwah di sekolahnya,,,,namun bukan si dia yang ingin kita bincangkan tetapi ana ingin mengutarakan pandangan bahawa Dakwah sama sekali tidak boleh bercampur aduk dengan couple,,,,banyak sebab yang boleh kita usulkan dan salah satunya adalah “TSIQAH” yakni kepercayaan orang lain terhadap pendakwah itu sendiri,,,,cuba bayangkan sekiranya pendakwah terbabit begitu tinggi jawatannya dalam organisasi yang menjalankan kegiatan dakwah,,,namun apabila diselidik dia rupanya menjalin hubungan dengan seorang muslimat,,,,pada asalna berhubungan dengan kalimah “UKHWAHFILLAH” mula bertukar dengan “I LOVE U”,,,,

Formula
                                UKHWAHFILLAH              >>>        I LOVE U 
                                                                                >>>        SAYANG AWAK 
                                                                                >>>        MISS U 

 Jadi apa yang menyebabkan seseorang pendakwah itu perlu melawan couple adalah bagi membantu pendakwah itu sendiri untuk melaksanakan tugas mereka agar tidak dihalang oleh maksiat yang dilakukannya itu yakni COUPLE,,,,

TOPIK 2 DAKWAH MELALUI COUPLE

assalamualaikum syeikh,,,,boleh ana tanya sikit tak,,???” “boleh ya akhi,,,tanyalah,,,” “macam ni syeikh,,,sebenarnya ana segan nak bertanya kerana ana ni tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam badan dakwah sekolah kita ni dan enta pula berpangkat sebagai Majlis Tertinggi,,,jadi ana diberitahu sahabat-sahabat kita yang lain yang langsung tidak mempunyai kaitan dalam kegiatan dakwah kita ini mengenai perihal enta ni couple,,,boleh enta jelaskan,,,???” “owh hahaha,,,,betul dan ana mempunyai hujah ana sendiri kenapa ana couple” “boleh enta jelaskan pada ana ,,?? Kerana setahu ana couple itu haram,,” “macam ni ya akhi,,,kita sebagai pekerja badan dakwah ini perlu berfikiran matang dan jauh,,,tujuan ana couple adalah bagi menarik minat muslimat tersebut agar tertarik dan tertanam dalam dirinya akhlak islamiah agar dapat menjadi wanita solehah,,,kita berdakwah ni perlu TSABAT WA MURUNAH yakni matlamat kita tetap iaitu menyebarkan islam,,,tetapi perlu fleksibel,,,jadi ana mengambil langkah melalui couple bagi menyebarkan islam,,,,dengan cara ini muslimat tersebut menjadikan ana sebagai tempat rujukan dia mengenai hal2 agama yang dia ingin ketahui,,,Alhamdulillah Allah merestui hubungan kami dan tandanya ialah muslimat tersebut semakin hari semakin berubah akhlaknya,,,,”
                Ini merupakan serba sedikit kisah yang dikongsi kepada ana mengenai dakwah melaui couple,,,,apakah pandangan kalian mengenai pendakwah yang couple tersebut,,,??? Ini persoalan yang ana ingin utarakan :_

1.       1.   Betulkah pandangan pendakwah tersebut menggunakan ilmu agamanya bagi menghalalkan apa yang dia        lakukan,,,? 
2.      2.    Apakah yang perlu dia jawab sekiranya apabila dia ingin menghalang sesuatu kemungkaran,,ada sahabat yang mengatakan “engko tu dah lar pimpinan badan dakwah,,,cakap bergegar masjid,,,tp couple,,,benda haram jugak,,,ape bezanya kitorang yang isap rokok n pakai seluar pendek ni,,,”,,,
3.      3.    Perubahan muslimat tersebut merupakan RAHMAT atau ISTIDRAJ,,,???

Fikirkan,,,,,

TOPIK 3 DAKWAH SAMBIL COUPLE

                Tidak dinafikan bahawa 90% badan dakwah di sekolah atau institusi terdiri daripada muslimin dan muslimat…jadi masalahnya di sini ialah para anggota badan dakwah terbabit menggunakan kesempatan yang ada bagi mengaburi kegiatan mereka tersebut,,,,

1    1.    Ana dengan dia bukan mesej pelik2 bang,,,tengah bincang pasal program nie.
2.      2.    Astaghfirullah,,,kitorang bukan dating  ya akh,,,,juz nak bagi buku “ma za ya’ni” jew.
3.     3.     “ana nak tnye enta bleh,,,??? Tak salah ke kita couple ni,,sedangkan presiden baru je gitaw yang couple tu haram,,” “ aish enti nie,,,bukan ke Allah swt ciptakan setiap makhluk itu berpasangan untuk saling berkenal-kenalan,,,???


Perkara ini amat biasa dtemui tambah2 lagi sama-sama anggota badan dakwah,,, ingin juga ana nyatakan di sini syaitan bukannya sebodoh yang kita sangka,,,mereka boleh menggunakn pelbagai cara bagi menyesatkan anak cucu nabi adam,,,dan apabila direnugkan kembali antara sebab2 tersirat mengapakah seorang anggota badan dakwah sanggup menggunakan ilmu agamanya bagi menghalalkan apa yang dia lakukan adalah kerana syaitan telah berbisik padanya agar menggunakan ilmu agama yang ada pada dirinya,,,jadi jelas disini bahawa syaitan menggunakan ilmu agama yang ada pada diri kita agar menghalalkan apakah yang kita lakukan,,,

TEPUK DADA TANYA IMAN
RENUNGKAN
AL-AHZAB 33 : 36


0 comments:

Copyright © 2013 #cermin and Blogger Templates - Anime OST.