.-=*&^%PERUTUSAN AIDHILADHA 1432H/2011M%^&*=-.

.-=*&^%PERUTUSAN AIDHILADHA 1432H/2011M%^&*=-.

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh serta salam sejahtera kepada umat Islam khususnya dan rakyat Malaysia amnya.

Alhamdulillah setelah beberapa bulan kita menyambut Hari Raya Aidilfitri, kini tiba pula Hari Raya Aidiladha atau lebih sinonim dengan perkataan Hari Raya Qurban.
Oleh itu, terimalah dari kami, barisan KHALIFAH JUNIOR khas kepada anda, PERUTUSAN AIDILADHA 1432H/2011M.

            Pertama dan selamanya serta tiada akhirnya setinggi kesyukuran kehadrat Allah swt kerana dengan berkatNya kita masih lagi diberi peluang serta keizinan menghirup udara yang segar nan indah di bumi yang indah ini. Seterusnya selawat serta salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW kerana berkat perjuangan bagindalah kita masih lagi memeluk agama yang suci ini iaitu Agama Islam.

            Sepanjang kita menghirup udara segar di dunia ini, banyak perkara yang berlaku samada di dalam atau di luar negara.

            Antara perkara terbesar yang kita dapat saksikan ialah mengenai kecelakaan yang berlaku di China terhadap seorang budak yang hanya baru berumur beberapa tahun. Perkara ini amat mengejutkan masyarakat dan percayalah ini bukan hanya diambil berat di China bahkan seluruh dunia menyaksikan sendiri bagaimanakah kecelakan itu berlaku berdasarkan rakaman sebuah CCTV yang kebetulan dipasan di situ.


            Pertama kali KHALIFAH JUNIOR menyaksikan video tersebut hanyalah beberapa saat kerana KHALIFAH JUNIOR menganggap itu hanyalah video ujian ketahanan terhadap anak patung ciptaan mereka, namun jangkaan Admin silap setelah melihat keseluruhan video tersebut. Amat menyayat hati melihat seorang ibu kanak-kanak tesebut menangis disamping orang ramai.

            Setelah KHALIFAH JUNIOR membuat beberapa Blogwalking, kami akhirnya menjumpai 
punca kenapakah kanak-kanak tersebut tidak dihiraukan orang ramai meskipun 12 ORANG DEWASA melalui kawasan tersebut dan hanya melihat kanak-kanak tersebut terbaring di tengah jalan. Antara sebabnya ialah dek kerana tidak mahu bertanggungjawab. Ini kerana pada pemikiran segelintir rakyat China, sesiapa sahaja yang menolong seseorang yang terlibat dengan kemalangan atau kecelakaan mereka akan :

· Bertanggungjawab terhadap perubatan mangsa
· Bertanggungjawab terhadap hidup dan mati mangsa
·Serta dituduh sebagai penyebab kecelakaan tersebut

            Perkara ini akan menyebabkan tebalnya perasaan EGO dikalangan rakyat China kerana masing-masing melepaskan tanggungjawab terhadap orang lain atau masyarakat setempat. Sedarkah wahai pembaca sekalian bahawa mangsa tersebut hanyalah KANAK-KANAK, bukannya wanita, bukannya lelaki dewasa, bukannya warga emas, tapi hanyalah seorang KANAK-KANAK. China merupakan salah sebuah negara yang tersohor dengan jual beli serta perdagangan. Selain dari itu, China juga terkenal dengan pusat pelancongan dek kerana Tembor Besar yang terdapat di sana. Tambahan lagi, di China juga terdapat komuniti Islam yang besar dan sentiasa meningkat setiap tahun. Admin berharap masyarakat Islam di China dapat mengubah perasaan EGO yang menebal di sana, walau sedikit, namun praktikal dan berterusan.

            Apa yang mengejutkan Admin sekali lagi ialah apabila memikirkan semula perkara ini, apakah sebenarnya yang berlaku di sebalik kisah tragis ini? Apakah permainan yang dimainkan dunia sebenarnya? Serta apakah terdapat udang di sebalik batu yang menyebabkan tersebarnya perkara ini?

            Setelah difikirkan balik, apa yang admin fikirkan ialah mungkin ini semua adalah petunjuk dari Allah SWT terhadap masyarakat China mengenai apayang diamalkan oleh mereka. Allah SWT ingin tunjukkan kepada mereka bahawa sikap ego yang diamalkan oleh mereka itu amat TIDAK DITERIMA oleh masyarakat DUNIA. Bayangkan jika peperangan berlaku di sana, adakah masing-masing akan mempertahankan antara satu sama lain jika diserang? Bayangkan jika rakan mereka dibunuh di hadapan mata mereka, adakah mereka hanya melihat perkara itu berlaku? Bayangkan jika sahabat mereka dirogol di hadapan mata mereka, apakah mereka hanya membiarkan perkara itu dan langsung tidak ambil peduli? Itulah sebenarnya yang ingin ditunjukkan kepada masyarakat dunia mengenai sikap rakyat China. Kita sebagai umat Islam cuba fikirkan apakah CCTV yang diletakkan di situ semata-mata TAKDIR? Apakah lokasi kecelakaan tersebut yang betul-betul di hadapan CCTV hanyalah TAKDIR? Fikirkan

            Jadi, ingatlah kita sebagai UMAT ISLAM khususnya serta MANUSIA amnya hendaklah saling bantu membantu antara satu sama lain

dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya). / (2)


            Akhirul kalam, bersamalah kita muhasabah kembali apakah yang kita lakukan selama ini. Apakah amalan kita sudah cukup samada untuk diri sendiri mahupun orang lain. Wallahualam..0 comments:

Copyright © 2013 #cermin and Blogger Templates - Anime OST.